Image

Finanțarea Proiectului – La data de 21.05.2020 a fost semnat contractul de finanțare nr. 37971 pentru proiectul “Sprijin pentru persoanele vunerabile in contextul epidemiei COVID-19”, cod MySMIS 137872, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. 

Conform regulilor programului cheltuielile asociate programului sunt eligibile de la data aprobării.

Context proiect

Boala numita COVID-19, asociata noului coronavirus SARS- CoV-2, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Coronavirus, este o urgență severă de sănătate publică pentru cetățeni, societăți și economii . Pandemia provocata de acest virus impune o povară grea pentru indivizi și societăți și pune sub o tensiune severă toate sistemele de îngrijire a sănătății oamenilor. Pe lângă impactul social și uman semnificativ, pandemia de Coronavirus reprezintă un șoc economic major pentru UE, răspândirea virusului determinând perturbarea lanțurilor de aprovizionare globale, volatilitatea în piețele financiare, șocurile cererii consumatorilor și impactul negativ în sectoarele cheie precum călătoriile și turism. 
Aspectul cu implicatii majore este dat de faptul ca pandemia de COVID-19 impune o povară grea pentru indivizi și societăți și pune sub o tensiune severă toate sistemele de îngrijire a sănătății oamenilor, existand riscul depasirii capacitatii sistemelor de sanatate, asistenta sociala, servicii sociale.

Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea corona virusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de țări, în care aproximativ 900.000 de persoane au fost infectate și aproximativ 47.000 au decedat, precum și declararea „Pandemiei” de către Organizația Mondială a Sănătății, la data de 11.03.2020, prin Decretului Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 a fost instituita starea de urgență pe teritoriul României.  În contextul infectării cu corona virusul SARS- CoV-2 la nivel european și global, România este unul din Statele Membre direct afectate de această pandemie. Astfel, la data de 03 aprilie 2020, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.183 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19, și autoritățile de resort se așteaptă la creșterea progresivă a numărului persoanelor afectate.

Având în vedere riscul de răspândire a infecției cu virusul SARS-CoV-2 la nivel comunitar, autoritățile publice cu atribuții în domeniul au luat o serie de măsuri ce au în vedere, în principal, asigurarea distanțării sociale. În acest sens prin intermediul ordonanțelor militare emise au fost luate măsuri care limitează dreptul la libera circulație a persoanelor. Aceste măsuri care au rolul de a prevenii răspândirea infecției cu virusul SARS-CoV-2 afectează toate persoanele dar mai ales persoanele aflate în situație de vulnerabilitate și anume vârstnicii. În cazul vârstnicilor, suplimentar vulnerabilității date de vârsta înaintată și de dizabilitățile fizice sau psihice preexistente limitarea deplasării aduce noi restricții care reduc posibilitățile de satisfacere a nevoilor primare: nevoile de hrană, îngrijire medicală, nevoia de medicamente, etc. 

Izolarea la domiciliu și distanțarea socială, impuse de criza coronavirusului, pun persoanele vârstnice în dificultatea de a-și procura bunuri de strictă necesitate, dar și de a interacționa cu alte persoane pentru păstrarea echilibrului psihic. În acest context, initiative private precum  Telefonul Vârstnicului, singura linie telefonică națională, gratuită și confidențială dedicată seniorilor din România, a înregistrat un număr dublu de apeluri zilnice din partea persoanelor vârstnice și 384 de beneficiari noi.
În perioada 16 martie - 6 aprilie, numărul solicitărilor telefonice s-a dublat față de perioada anterioară, atingând în unele zile chiar 100 de interacțiuni cu persoane vârstnice. A crescut progresiv numărul apelanților noi, care solicită pentru prima dată sprijinul prin intermediul liniei telefonice speciale. Numărul total de apeluri primite în perioada menționată depășește 1.123 de interacțiuni, iar numărul de beneficiari noi a ajuns la 384 de persoane.
Mai mult de atât, pandemia de COVID-19 a modificat topul nevoilor exprimate de vârstnici, fiind puși în fața unor noi provocări pentru care caută soluții în cercul lor social sau, în cazul celor singuri, în comunitate. Cumpărături livrate acasă, sprijin material, servicii practice la domiciliu, informații utile, sprijin moral și consiliere psihologică sunt în topul motivelor pentru care seniorii au apelat în aceste zile la Telefonul Vârstnicului.

În acest context, Romania consideră necesar si oportun ca FSE să sprijine persoanele care se află în stare de vulnerabilitate economica si sociala, respectiv persoanele  vârstnice și cu dizabilități, care sunt cele mai afectate de aceasta pandemie. In timp ce majoritatea cazurilor (80%) se manifesta cu forme clinice usoare si pneumonii, formele severe si decesele sunt mai frecvente printre varstnici avand conditii medicale pre-existente. Având în vedere situația specială în care se află persoanele vulnerabile (vârstnici) ca urmare a măsurilor luate pentru prevenire răspândirii infecției cu virusul SARS-Cov-2 autoritățile publice locale și centrale au obligația de a asigura sprijinul necesar în vederea ameliorării efectelor provocate de limitarea dreptului la deplasare al persoanelor. În acest sens prin intermediul finanțării din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 se are în vedere stabilirea unui punct unic de contact la nivel național care să asigure comunicarea dintre persoanele din grupurile vulnerabile afectate de măsurile luate de autorități în ceea ce privește limitarea dreptului de deplasare și autoritățile publice locale și centrale cu atribuții domeniul asistenței sociale.  Aceste masuri sunt necesare în vederea identificării problemelor și nevoilor persoanelor din grupurile vulnerabile și în vederea ameliorării stării de vulnerabilitate în contextul măsurilor luate de autorități în vederea limitării răspândirii epidemiei COVID – 19.
Durata proiectului este de 6 de luni, având un buget de 84.507.315,66 lei, liderul proiectului este Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar partener este Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC.

Alte programe cofinanțate

Viziteaza site

„Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro”