Blog Image

Pandemia COVID 19 amenință sănătatea femeilor și copiilor

Pandemia de coronavirus ameninţă să anuleze un deceniu de progrese în privinţa sănătăţii femeilor şi copiilor. ONU a tras un semnal de alarmă în ce privește reducerea numărului de vaccinări în rândul femeilor și copiilor.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a atras atenția într-un raport recent că există riscul să se piardă progresele semnificative obţinute de la lansarea, în urmă cu zece ani, a mişcării "Fiecare femeie, fiecare copil".care a cuprins vaccinarea a peste un miliard de copii şi a permis ca numărul deceselor în rândul copiilor sub cinci ani să ajungă la un minim istoric în 2019.

În ciuda acestei campanii, numărul deceselor este în continuare mare, îndeosebi în zonele sărace ale planetei. Anul trecut, 5,2 milioane de copii cu vârste sub 5 ani au murit din cauze care puteau fi prevenite, iar 82% dintre acele decese au fost concentrate în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud.

Criza legată de coronavirus a afectat negativ campania și a mărit discrepanțele între statele bogate și cele subdezvoltate, fără acces la un sistem sanitar modern. "Chiar înainte de pandemia de COVID-29, un copil cu vârsta de sub cinci ani a murit la fiecare şase secunde undeva în lume", a precizat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore.