Blog Image

Pierderea mirosului şi a gustului, printre efectele secundare ale bolii COVID 19

Nouă din zece pacienţi vindecaţi de COVID-19 au declarat că s-au confruntat cu efecte secundare precum oboseala, simptome psihologice, dar şi pierderea mirosului şi a gustului, potrivit unui studiu preliminar realizat în Coreea de Sud.

În cadrul unui sondaj online la care au participat 965 de pacienţi vindecaţi de COVID-19, 879 de persoane, echivalentul a 91,1%, au răspuns că au suferit cel puţin un efect advers în urma bolii.

Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar, întâlnit la 26,2% dintre participanţi, urmat de dificultate în concentrare, manifestată la 24,6%. Alte simptome au inclus efecte secundare psihologice sau mintale, precum şi pierderea gustului şi a mirosului.

Deşi cercetarea a fost realizată online într-o primă etapă, se lucrează și la o analiză detaliată. Coreea de Sud va conduce, anul viitor, un studiu separat la care participă 16 organizaţii din domeniul medical despre complicaţii potenţiale ale bolii şi care va conţine o analiză detaliată cuprinzând tomografii ale pacienţilor recuperaţi.