Blog Image

Continuă căutarea medicamentului care să trateze COVID 19

Adalimumab, un antiinflamator din clasa medicamentelor de tip anti-factor de necroză tumorală (anti-TNF), este testat pentru tratarea COVID 19 de către cercetători ai Universității Oxford. Acesta este folosit pentru a trata o gamă amplă de afecţiuni, inclusiv artrita reumatoidă, boala Crohn, colita ulcerativă şi psoriazisul.

Medicamentul, care în acest moment este cel mai bine vândut din lume, ar putea fi utilizat și pe pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19. Studiile recente au arătat că bolnavii infectați cu coronavirus care iau deja medicamente anti-TNF pentru boala inflamatorie intestinală şi artrita inflamatorie sunt mai puţin expuşi în faţa riscului de a necesita spitalizare, după cum s-a precizat într-un studiu emis de Universitatea Oxford.

În acest studiu au fost cooptați 750 de pacienţi din centre de tratament comunitare din Marea Britanie. Specialiștii vizează cu precădere tratarea persoanelor din azilurile de bătrâni. Azilurile de bătrâni au fost deosebit de afectate de primul val al pandemiei de COVID-19 în toată Europa, vârstnicii reprezentând cea mai vulnerabilă categorie de pacienţi.

Cercetătorii au identificat deja câteva tratamente pentru pacienţii spitalizaţi cu COVID-19, precum medicamentul Remdesivir dezvoltat de Gilead şi steroidul generic Dexametazonă.

Oamenii de ştiinţă au studiat şi alte medicamente antiinflamatorii în tratamentele anti-COVID-19. Se crede că infecţiile severe sunt declanşate de o reacţie exacerbată a sistemului imunitar, cunoscută sub numele de "furtună de citokine", iar medicamentele care suprimă anumite elemente ale sistemului imunitar pot juca un anumit rol în stoparea escaladării rapide a simptomelor.

Cu toate acestea, nu există deocamdată nicio terapie eficientă pentru persoanele depistate cu COVID-19 şi care nu sunt spitalizate.